Openbaar vervoer Seattle

openbaar vervoer seattleSeattle is de grootste stad van Noordwest-Amerika. Hoewel veel bezienswaardigheden in Seattle op loopafstand van elkaar liggen ontkom je er niet aan om soms een stukje te moeten reizen tussen de highlights. Dan kan natuurlijk met je huurauto, maar het is soms eenvoudiger om gebruik te maken van het openbaar vervoer Seattle.

Het OV in Seattle wordt verzorgd door verschillende aanbieders, met ieder z’n eigen vorm van transport: bus, tram, light rail, monorail en ferry’s. Als je je in het gebied tussen Downtown en Seattle Center bevindt heb je keuze genoeg, maar staat je hotel in Seattle iets buiten het centrum, dan zijn je opties beperkt en ben je vrijwel zeker aangewezen op de bus. Ga daarom goed voorbereid op pad en stippel vooraf je route uit. Schaf bijvoorbeeld een reisgids van Seattle aan, waar vaak een overzichtskaart in staat.

Tarieven openbaar vervoer Seattle

Hoewel er verschillende aanbieders zijn, hebben ze wel de handen ineen geslagen door allemaal de ORCA card te accepteren. Dat is een soort OV chipkaart waarmee je eenvoudig tussen de verschillende aanbieders kunt overstappen, zonder steeds een los kaartje te hoeven kopen. Wil je liever met contact geld betalen? Dat kan ook. Kaartjes voor het openbaar vervoer in Seattle koop je in de ticket machines bij de haltes/stations en kosten een paar dollar.

Op deze website vind je meer informatie over de prijzen, aanbieders en routes van het openbaar vervoer in Seattle. Ook lees je daar meer over de ORCA card, waarmee je kunt betalen in onder andere bussen, tram en light rail. Ga je naar Seattle met kinderen? Tot 6 jaar reizen die helemaal gratis!

Monorail

Hoewel de Monorail maar een klein stukje van de stad aandoet, is het een handige en leuke manier van reizen met het openbaar vervoer in Seattle. Vooral als je enkele van de top 10 bezienswaardigheden van Seattle wilt bezoeken. De Monorail van Seattle heeft slechts 2 stations: Westlake Center Station en het Seattle Center Station. De laatstgenoemde stop bevindt zich aan de voet van de Space Needle en het Museum of Pop Culture. Het Westlake Center Station, in de gelijknamige shopping mall Westlake Center, ligt onder andere op loopafstand van Pike Place Market en het Seattle Art Museum. De Monorail vertrekt iedere 10 minuten. Op de site van de Monorail vind je meer informatie.

ov in seattle

Light Rail

Naast de Monorail doet ook de Light Rail het winkelcentrum Westlake Center aan. Het is dan ook een belangrijke overstaplocatie in het hart van Seattle. De Light Rail heeft 2 lijnen, waarbij vooral lijn 1 interessant is. Deze route gaat dwars door de stad en kun je vergelijken met de noord-zuidlijn. Deze gaat vanuit Westlake Center in zuidelijke richting naar stadion Lumen Field en de internationale luchthaven Seattle-Tacoma. En in noordelijke richting naar de universiteit van Seattle (University Of Washington). Bekijk hier de tijden en routes.

Tram (streetcar)

Afhankelijk van waar je hotel in Seattle zich bevindt en waar je naartoe wilt, kan ook de tram uitkomst bieden. De tram wordt in Seattle streetcar genoemd en heeft net als de Light Rail 2 lijnen. De First Hill Line rijdt tussen Capitol Hill, Chinatown en Union Station. De South Lake Union Line gaat van shopping mall Westlake Center naar Museum of History & Industry (MOHAI) en het meer Lake Union.

Bus

Het vierde transportmiddel in Seattle is de bus. De bussen zijn vooral handig als je buiten het centrum wilt raken. De stad beschikt over snelle bussen die voornamelijk op de drukke plekken stoppen, en bussen die ook de rustigere buurten en wijken in Seattle aandoen. Om als toerist in Seattle met de bus te reizen, is wel wat uitzoekwerk nodig, in verband met overstappen.

bus seattleHop-on Hop-off bus

Net als in veel andere wereldsteden kun je in Seattle ook gebruik maken van de Hop-on Hop-off bus. Het principe is overal hetzelfde, dus ook in Seattle kun je in- en uitstappen waar je maar wil. De haltes bevinden zich altijd in de buurt van de bezienswaardigheden. Het is mogelijk om een ticket voor de Hop-on Hop-off bus vooraf aan te schaffen.

Meer info

Trein (Amtrak)

Ben je van plan om met het openbaar vervoer door de Verenigde Staten te reizen, kies dan voor de trein. De Amtrak verbindt Seattle met de rest van het land. De trein stopt en vertrekt alleen vanaf Union Station. Bij de automaten en verkoopbalie op de stations, waaronder Union Station zelf, kun je een treinticket voor de Amtrak kopen.

Van en naar vliegveld Seattle

Om van Seattle-Tacoma International Airport op je bestemming te komen kun je uiteraard gebruik maken van taxi’s. Of misschien pik je meteen je huurauto vlakbij de luchthaven op. Je kunt daarnaast ook kiezen voor de Light Rail, die je zonder overstappen naar het centrum van Seattle brengt. Lijn 1 verbindt de luchthaven met Downtown, waar je vanaf Westlake Center Station eventueel kan overstappen op de Monorail of tram. Lees meer over van en naar vliegveld Seattle.

openbaar vervoer in seattle